Tips voor lezen in de vakantie
Blijven lezen is noodzakelijk om een sterke terugval tegen te gaan, daarom een aantal tips om toch te blijven lezen.
Afspraken maken:
- Maak met je kind een afspraak wanneer er gelezen gaat worden.
Probeer het zeker vier keer per week te doen.
Bijvoorbeeld: Om de andere dag lezen (dus één dag lezen, één dag vrij). Of vier dagen achter elkaar lezen, drie dagen leesvrij.
Belangrijk is dat je kind deze keuze (met jou) maakt! - Het tijdstip waarop gelezen wordt is ook van belang. Overleg dit ook met je kind.
De ervaring is dat ’s morgens vroeg lezen het beste rendement heeft, maar daarnaast ook het heerlijke gevoel geeft klaar te zijn voor die dag!
’s Avonds lezen heeft als nadeel dat je kind moe wordt, geen zin meer heeft om te lezen, en er misschien de hele dag tegenaan hikt. Hierdoor is het rendement lager. - Kies samen leuke boeken uit: boeken die je kind wil lezen.
- Je kunt beter elke dag 10-15 minuten lezen, dat is veel effectiever dan 1x in de week een half uur.
Lees samen met je kind
Ieder leest om de beurt één zin of een bladzijde. Er zijn ook mooie “samen-lees-boeken” verkrijgbaar.
Variëren in het lezen, door bijvoorbeeld:
- Jij leest voor en je kind wijst aan waar je moet lezen.
- Je leest een stukje voor en je kind moet zeggen wat het laatste woord van de zin is.
- Om en om een zin lezen.
- Samen hardop lezen.
- Lees voor met gekke stemmen.
- Laat je kind af en toe een hoofdstuk in zichzelf lezen en vraag waar het over ging.
- Laat je kind lezen en af en toe stoppen. Je leest vanaf die plek verder, stopt weer en je kind gaat verder. Varieer de leeslengtes.
- Gooi om de beurt met één of 2 dobbelstenen; je moet zoveel zinnen lezen als je gooit (en laat de ouder het dubbele aantal lezen!).
- Zet een kookwekker en stop met lezen als die afloopt.
Herhaald lezen
Kinderen vinden het erg leuk om boeken vaker te lezen. Dit is natuurlijk prima, ook hier leren ze veel van. Of wellicht lees je eerst een verhaal voor en laat je het daarna door het kind zelf lezen.
Lees met de dobbelsteen
Gooi je 1 met de dobbelsteen dan lees je: 1 zin snel en 1 zin langzaam…. enz. Gooi om beurten en lees zoals je moet lezen.
Lees met een leesbingo
Stuur me een mail, dan stuur ik je de leesbingo. Je kunt deze dan ook zelf maken.
Lees verschillende soorten boeken
Je kunt hierbij denken aan luisterboeken, stripboeken, kindertijdschriften, moppenboeken, boeken met recepten of lees-doe-boeken.
Liever e-books?
Tijdens deze periode kun je gratis boeken lezen via https://www.onlinebibliotheek.nl/home.html
Lees zelf ook
Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is ook met lezen. Lees zelf ook op het tijdstip dat je kind leest en stimuleer andere gezinsleden om ook te lezen op dat moment. Laat zien dat je plezier beleeft aan lezen en dat je regelmatig met lezen bezig bent, ook als je de krant leest, of recepten en ondertiteling op tv.
Doe leuke (taal)spelletjes
Je kunt bijvoorbeeld denken aan scrabble, kwartetten of rummikub woord. Denk ook aan leuke woordspelletjes zoals het maken van woorden met de letters van bijvoorbeeld scrabble, of maak een woordslang (het nieuwe woord dat je verzint begint met de laatste letter van het vorige woord).
Zelf spelletjes maken:
Memory; maak steeds 2 kaartjes van hetzelfde woord. Of op het ene kaartje een woord en op het andere een tekening van het woord.
Kwartet; maak 4 verschillende woordjes van één moeilijke letter. Bijvoorbeeld de eu of ou…
Vliegenmepperspel; schrijf op kaartjes verschillende woorden en op de andere kaartjes de klanken of dezelfde woorden. Eén persoon leest het woord, de anderen proberen zo snel mogelijk op de juiste klank of op het juiste woord te slaan met de mepper.
Happertjes; vouw een happertje en zet bijvoorbeeld letters en woorden op de ‘flapjes”.
Wil je zelf een spel maken en vind je het lastig, mail mij dan, dan help ik je vooruit.
Schijf een kaartje of een brief naar….
Spelling kunnen jullie oefenen door leuke kaartjes te schrijven naar opa en oma of vriendjes en vriendinnetjes.
Ook woordzoekers maken is leuk!
Tekenen
Houdt je kind van tekenen? Hij of zij kan een strip tekenen bij het gelezen verhaal of een nieuwe kaft maken voor het leesboek. Maak een rebus en laat hem oplossen of laat je kind er zelf een maken en een ander lost hem op.
Kinderkrant
Kidsweek is een leuke krant voor kinderen.
Recepten lezen
Lees een recept en ga iets bakken of koken.
Informatief boek
Laat ook eens een informatief boek over een onderwerp dat je kind interesseert lezen, hij is bezig met lezen en leert ook nog iets over het onderwerp. Als je kind het leuk vindt kan hij ook nog een spreekbeurt hiervan maken.
Luisterboeken
Ook luisterboeken dragen bij aan het lezen. Je kunt lekker onderuit naar de boeken luisteren, of meelezen in het boek. Je kunt natuurlijk ook laten voorlezen door een ander of zélf voorlezen aan een ander.
Beloon het lezen!
Beloon het lezen, ook dat stimuleert de kinderen om te lezen in de vakantie?.